ZAKTV

Zlínská menza získala zlato za udržitelné vaření. Kuchaři vsadili na lokální jídla


Na Mistrovství menz 2025, kde už počtvrté předváděli své kulinářské umění kuchařky a kuchaři univerzitních stravovacích zařízení, zanechala výraznou stopu také menza Univerzity Tomáše Bati. V kategorii Udržitelnost vybojovala zlatou medaili.

 

Mysli globálně, jez lokálně

Gastronomické mistrovství menz, které se letos neslo v duchu motta „Mysli globálně, jez lokálně“, hostil Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity v Českých Budějovicích. O mistrovský titul se letos utkala čtyři stravovací zařízení.

 

Kromě domácí suchdolské menzy měřili síly kuchaři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a společnosti Primirest, která se školnímu stravování věnuje už více než 30 let,“ upřesnila mluvčí UTB Petra Svěráková.

 

V hlavní roli brambory, kuře, tvaroh a jablka

Všichni měli za úkol připravit hlavní chod a dezert, přičemž povinnými surovinami byly brambory, kuře, tvaroh a jablka.
 

„Posuzovali jsme parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP či energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta,“ přiblížil ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun, který zasedl v porotě spolu s odborníky a profesionálními kuchaři, a také studenty, pro které tu menzy jsou.

 

Každý tým měl uvařit dvacet porcí hlavního chodu a dvacet porcí dezertu.

 

„My jsme připravovali pečenou kuřecí roládu plněnou nádivkou z mladých kopřiv, pohanky, jablek, slaniny a medvědího česneku, kterou jsme podávali s mačkanými bramborami s jablky a jarní cibulí spolu s „kluskami“, slámou a výpečky ze škvarků a jablečného cideru,“ popsal menu šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.
 

Jako dezert upekli kuchaři ze Zlína valašský štrůdl s tvarohovou náplní s povidly z jablek a sušených hrušek spolu s kopřivovou drobenkou a rumovým žloutkovým krémem.

 

Zlato za udržitelnost

Absolutním vítězem se stala menza ČZU, která za sebou nechala na druhém místě Primirest a na třetím Univerzitu Tomáše Bati. Díky zvoleným surovinám se však týmu UTB podařilo získat zlato za udržitelné menu.

 

„Naši kuchaři vsadili na osvědčená klasická lokální jídla, kdy receptury vylepšili a do pokrmů zařadili sezónní, moderní a zdravé potraviny,“ uvedl šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.

 

Skvělá zkušenost

Za menzu UTB na mistrovství soutěžili kuchaři Martin Babica a Petr Zapletalík.

 

„Soutěž nám přinesla hodně zkušeností. Díky ní se snažíme ukázat, že univerzitní menzy dnes umí uvařit moderně a chutně, zapracovat pracovní přístupy k udržitelnosti a podporovat výrobce lokálních surovin. Je to také prezentace nejenom naší univerzity, ale i stravování u nás na univerzitní menze,“ dodal ředitel KMZ UTB Michal Navrátil.

 

Foto: UTB

Sdílet:

Více od Kateřina Nosková