Nejtalentovanější dětští kuchaři Letňan se utkali v MiniChefu


Na ZŠ Fryčovická v Praze 18 se uskutečnila kulinářská soutěž MiniChef, kterou pro žáky z Letňan uspořádala radnice s s organizací Kulinářské umění. O řád zlaté vařečky se tu utkalo celkem patnáct žáků, kteří ve třech týmech po pěti reprezentovali ZŠ Tupolevova, ZŠ Generála Fajtla a ZŠ Fryčovická.

Tři gastro úkoly a 15 nejlepších dětských kuchařů ze tří základních škol v Praze 18. To byla soutěž Letňanský MiniChef, kterou ve spolupráci s organizací Kulinářské umění uspořádala místní radnice. 

,,My jsme se rozhodli, abychom zpestřili jednak tu výuku a pojali ji trošku zábavnou formou v těch praktických částech s tím, že navážeme spolupráci s Kulinářským uměním a vidíte i tady za mnou, co se děje, že to děti vzalo," řekl Ondřej Lněnička (ODS), místostarosta MČ Praha 18.

,,Smyslem této akce je vlastně přiblížit žákům základních škol těm, kteří se učí v kroužkách vaření, přiblížit jim tu krásu gastronomie, která je a aby se naučili pod vedením předních šéfkuchařů něco dobrého vytvořit," popisovala Marcela Horešovská, vedoucí Odboru školství, kultury a tělovýchovy MČ Praha 18.

Tři týdny před samotnou soutěží děti prošly kuchařským kurzem, kde jim šéfkuchaři ze vzdělávacího portálu Kulinářské umění ukázali základní principy vaření, ale i řadu kuchyňských vychytávek.

,,My jsme vlastně tady dětem ukázhali jak připravit ty dezerty, nějakou limonádu a granolu a oni vlastně měli tři týdny si to natrénovat," řekl šéfkuchař a porotce soutěže MiniChef, Patrik Lexa.

Nejtalentovanější žáci pak v 5členných týmech reprezentovali svou základní školu v soutěži MiniChef.

Soutěžní menu obsahovalo domácí limonádu, zdravý dezert a dvě omelety. Na přípravu měli soutěžící hodinu a půl.

,,Teď dělám zázvorovou limonádu s citronem, medem a zeleným čajem," řekl Daniel Ztratil, žák 7. třídy ZŠ Generála Faitla.

,,Děláme jogurt, máme tady i rozmixovaný ovoce, který pak mícháme s granolou, což je vlastně oříšky, müsli, čokoláda," popsala Lucie Antonová, žákyně 8. třídy ZŠ Tupolevova.

,,Viz u těch skleničkových dezertů tak hodnotíme jak to mají hezky poskládaný, vizuál a potom chuť a to samé potom přenášíme granol a ty omelety tak tam to funguje stejně," doplnil Ztratil.

Nakonec nejúspěšnějším týmem kulinářů byla pětice žáků ze základní školy Fryčovická, kde také voňavá soutěž probíhala. Vítězové si odnesli řád zlaté vařečky, ale také vouchery na vybavení do školních kuchyní, kde svému umění také naučili.

Sdílet:

Více od Kristýna Svobodová