WandP
  • Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Ústecký Vysočina Zlínský
    Všechny kraje
  • Krimi
  • Sport
  • Kultura
  • Cestování
sobota 5. července 2025
Svátek má Prokop

Je sobota 5. července 2025 (týden 27., lichý)

Svátek má Prokop

Aktuality Krimi Sport
Kultura Cestování

Všechny kraje

Plzeňský kraj

Jihočeský kraj

Jihomoravský kraj

Karlovarský kraj

Královehradecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Ústecký kraj

Liberecký kraj

Praha

Vysočina

Zlínský kraj

image/svg+xml
Polojasno, odpoledne zataženo. Teploty 12/30 °C.
12°C / 30°C
Dnes
Zataženo. Teploty 17/30 °C.
17°C / 30°C
Zítra
Zataženo, večer ojedinělý déšť. Teplota klesne na 24 °C. Ráno vítr z JZ.
17°C / 24°C
Pondělí

Polojasno, odpoledne zataženo. Teploty 12/30 °C.

Počasí: meteocentrum.cz
Světlý motiv
Tmavý motiv
author image
Jana Dostálová
Jihomoravský Aktuality

Publikováno 8. 11.

Tradiční výlov Vrkoče sledovaly tisíce lidí


Takřka třicet let se na rybníku Vrkoč každoročně koná slavnostní výlov. I letos tomu nebylo jinak a návštěvníci si mohli kromě svařeného vína a rybích specialit také užít pohled na tradiční rybářské řemeslo v akci.

“Návštěvníci vidí to řemeslo od samého začátku toho výlovu. Je prováděn výklad, aby věděli, co se na tom lovišti a kádišti děje,”

Zátah probíhá pomocí zátahové sítě, takzvaného nevodu. Ten obsluhují tři party rybářů - pěšáci, hajní a háčkové. Pěšáci jdou rybníkem a táhnou provázek, hajní jdou s provázkem po návodní patě hráze a háčkové obsluhují nevod z lodí. Ke konci zátahu se provádí sháňka ryb z mělčin do loviště tlučením o hladinu, následně se zvedá spodní žíně a končí zátah.

"Po krátkém odpočinku dochází k prvotnímu přijádření nevodu, to je zmenšení jeho objemu. A poté je nevod přitažen ke kádišti do prostoru pod mechanický keser, kterým je ryba z nevodu vydávána na brakovací linku”, řekl Aleš Vavřina, vodohospodář, Rybníkářství Pohořelice.

Tam rybáři třídí ryby podle druhu a velikosti. Hlavní jsou tři sorty kapr první třídy, kapr výběr a býložravá ryba. Brakování je mravenčí práce, protože rybáři musí poznat, jestli má kapr dvě kila třicet nebo dvě kila sedmdesát, protože to je rozdíl mezi první třídou a výběrem. Na vedlejší brak jdou pak ostatní druhy ryb, například štika, candát nebo sumec.

“Pak ty ryby jdou přes váhu do výtahových košů a jsou dopravovány na auta, které je připraví na sádky, naše největší, nejvíce kapacitní, které jsou v Pohořelicích u Velkého dvora. A tam jsou přechovávány až do své distribuce pro zákazníky,” c uvedl ředitel…

“Je to taková práce založená na zkušenosti a srdci, protože bez toho to asi nejde, dělat toto řemeslo,” dodall Aleš Vavřina, vodohospodář, Rybníkářství Pohořelice.

Od brzkého rána jsou pro návštěvníky připraveny nejen stánky s rybími specialitami a dobrým pitím, ale na své si přijdou i ti co ryby nejedí. Zábavu pro děti zajišťuje několik kolotočů a atrakcí. Letošní akce se zúčastnili jak návštěvníci, kteří byly na výlovu úplně poprvé, tak ti, co jezdí pravidelně, například bývalí studenti oboru rybářství, milovníci rybích pokrmů či samotní kuchaři.

ANKETA:

“Přímo tady na vrkoči jsem strávil část svojí praxe a tenhle rybník jsem pomáhal lovit. Takže každý rok takže každý rok sem jezdím a připomínám si tím svoje studentská léta.”

“Obecně na výlovu rybníka jsem úplně poprvé v životě.” 

    “Je tady spousta programu okolo, takže jsem se už byl podívat jednak ke stánkům s jídlem, samozřejmě, něco na zahřátí, byl jsem se podívat na různé typy ryb tady v kádích a i ten výlov samotný je fascinující. Ten systém, který rybáři mají vyvinutý, se mi moc líbil.”

    “Candát má svá svou chuť, ten je bez kosti, sumec mastnější, tlustší, pstruh je krásná ryba. Já nevím, jak bych to popsal, každá má svá specifika, já mám rád všechny ryby, a každá má svá pro a proti,”

      Kdo letošní výlov Vrkoče nestihl, nemusí zoufat. Cesta z vody na souš čeká ještě během listopadu ryby z řady dalších našich rybníků, napířklad z rybníka Svět nebo Vlhavského rybníka.

      author image
      Jana Dostálová
      Jihomoravský Aktuality

      Publikováno 8. 11.

      Sdílet:

      V budově bývalého muzea Škoda vypukl požár!

      Silničáři se připravují na zimu. Na údržbu mají více peněz než loni

      Více od Jana Dostálová

      MiniGarage Brno vystavuje přes tisíc autíček
      Aktuality
      MiniGarage Brno vystavuje přes tisíc autíček
      4. 9.
      Život herce Menšíka připomíná výstava v Ivančicích
      Aktuality
      Život herce Menšíka připomíná výstava v Ivančicích
      27. 7.
      Už víc jak 35 let zachraňuje LZS JMK životy
      Aktuality
      Už víc jak 35 let zachraňuje LZS JMK životy
      22. 7.
      Letiště Brno je připraveno na letošní sezónu
      Aktuality
      Letiště Brno je připraveno na letošní sezónu
      1. 7.
      Ivančickému náměstí dominuje gotický kostel
      Aktuality
      Ivančickému náměstí dominuje gotický kostel
      29. 6.
      Letiště Brno loni zaznamenalo rekordní počet cestujících
      Aktuality
      Letiště Brno loni zaznamenalo rekordní počet cestujících
      18. 6.
      Ivančice jsou plné vzpomínek na Alfonse Muchu
      Aktuality
      Ivančice jsou plné vzpomínek na Alfonse Muchu
      11. 6.
      Řecká sobota na hradě Veveří opět nabídka pestrý program
      Aktuality
      Řecká sobota na hradě Veveří opět nabídka pestrý program
      2. 6.
      Prima Fresh festival přílákal na Špilberk milovníky jídla
      Aktuality
      Prima Fresh festival přílákal na Špilberk milovníky jídla
      27. 5.
      Nová výstava v Anthroposu představuje Tisíc tváří Amazonie
      Aktuality
      Nová výstava v Anthroposu představuje Tisíc tváří Amazonie
      20. 5.
      Klamova huť je technickou památkou Blanenska
      Aktuality
      Klamova huť je technickou památkou Blanenska
      17. 5.
      Město představilo koncept změn v ul. Terezy Novákové
      Aktuality
      Město představilo koncept změn v ul. Terezy Novákové
      16. 5.
      Kostel sv. Barbory v Adamově se pyšní Světelským oltářem
      Aktuality
      Kostel sv. Barbory v Adamově se pyšní Světelským oltářem
      7. 5.
      GIS Brno nabízí moderní mapový portál města
      Aktuality
      GIS Brno nabízí moderní mapový portál města
      1. 5.
      Odchycená zvířata končí v útulku MP Brno
      Aktuality
      Odchycená zvířata končí v útulku MP Brno
      28. 4.
      Útulek MP Brno funguje i díky darům od veřejnosti
      Aktuality
      Útulek MP Brno funguje i díky darům od veřejnosti
      16. 4.
      V ČR poprvé zahráli New Jazz Underground
      Aktuality
      V ČR poprvé zahráli New Jazz Underground
      13. 4.
      MP Brno řeší ročně desítky tisíc případů špatného parkování
      Aktuality
      MP Brno řeší ročně desítky tisíc případů špatného parkování
      11. 4.
      V Řečkovicích se nehledě na teploty lyžovalo
      Aktuality
      V Řečkovicích se nehledě na teploty lyžovalo
      8. 4.
      Ypsilonka ovládla pódium ve vinařství Spielberg
      Aktuality
      Ypsilonka ovládla pódium ve vinařství Spielberg
      8. 4.
      V HapAteliéru pro zrakově postižené vznikají skvosty
      Aktuality
      V HapAteliéru pro zrakově postižené vznikají skvosty
      30. 3.
      Hasiči a PČR pracují na dokonalé spolupráci
      Aktuality
      Hasiči a PČR pracují na dokonalé spolupráci
      29. 3.
      Brno má už druhý Poesiomat
      Aktuality
      Brno má už druhý Poesiomat
      24. 3.
      Ve vinařství Spielberg se opět konal seminář Moravské Toskánsko
      Aktuality
      Ve vinařství Spielberg se opět konal seminář Moravské Toskánsko
      18. 3.
      Reklama
      Reklama
      • O nás
      • Nastavení cookies
      • Ochrana osobních údajů
      • Zpracování osobních údajů

      • Aktuality
      • Krimi
      • Sport
      • Kultura
      • Cestování

      ©️ Primetime Media s.r.o.
      Všeobecné podmínky
      image/svg+xml

        AdBlock?

        Zdá se, že používáte nástroj pro blokování reklamy.
        Reklamy nám pomáhají udržovat obsah webu aktuální.

        Je možné, že se Vám nezobrazí některé části webu. Prosíme, deaktivujte jej.